Synopsis
Pemangkasan atau wiwilan adalah praktik budi daya yang melibatkan pemotongan bagian tanaman kopi yang tidak diinginkan, seperti cabang tua dan kering. Tujuannya untuk memastikan tanaman kopi tetap sehat, kuat, dan menghasilkan biji kopi berkualitas tinggi. Bapak Saleh meyakini bahwa proses wiwilan adalah kunci untuk meningkatkan kualitas kopi yang optimal.
Pruning or wiwilan is a cultivation practice that involves trimming unwanted parts of coffee plants, such as old and dry branches. Its purpose is to ensure that coffee plants remain healthy, robust, and produce high-quality coffee beans. Mr. Saleh believes that the pruning process is the key to achieving optimal coffee quality.
References
Kurniawan, D. (2014). Teknik Pemangkasan Produksi Tanaman Kopi Arabika (Coffea Arabica Linn) Di Pt. Perkebunan Nusantara Xii Kebun Kalisat Jampit Bondowoso.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2023 Agung Wahyu Pujianto